Aanmeldprocedure
Er is in Utrecht en omgeving een vaste procedure om een leerling aan te melden bij een school voor V(S)O. Deze procedure geldt ook voor Stip VSO.
De school van herkomst bespreekt met ouders/verzorgers het advies voor de overstap naar VSO. Ouders/verzorgers en leerlingen bezoeken de open dagen van scholen die passen bij het advies. Daarna zijn er twee routes waaruit gekozen kan worden. Of de school van herkomst werkt met Onderwijs Transparant (OT) is hierin leidend.
Voor scholen die werken met Onderwijs Transparant (OT)
Ouders/verzorgers geven door aan de school van herkomst dat ze de leerling willen aanmelden bij Stip VSO. De school meldt de leerling online aan op de school naar keuze via Onderwijs Transparant (OT). Daarna gaat Stip VSO aan de slag. De Commissie van Begeleiding van Stip VSO bepaalt of Stip VSO de vereiste zorg en onderwijs kan bieden. Dit doet zij na dossieronderzoek, indien mogelijk observatie en overleg. Uiteraard gaat dit in samenspraak met u als ouders/verzorgers. Daarna wordt een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) bij het samenwerkingsverband aangevraagd.
Voor scholen die niet werken met Onderwijs Transparant (OT)
Indien de school van herkomst niet werkt met OT, melden ouders/verzorgers hun zoon/dochter zelf aan via het aanmeldformulier. Ouders/verzorgers vragen een aanmeldformulier aan via info@stipvso.nl en geven toestemming aan Stip VSO om het dossier te bestuderen. Daarna gaat Stip VSO aan de slag om de aanmelding te bestuderen en met het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) bij het samenwerkingsverband, zoals hierboven beschreven.
Plaatsing
We plaatsen uw zoon/dochter bij voorkeur aan het begin van het schooljaar, maar ook gedurende het schooljaar kunnen we leerlingen aannemen.
Op basis van de gegevens uit het dossier, bepalen we in welk traject de leerling het beste geplaatst kan worden. Daarnaast is de ondersteuningsbehoefte van de leerling een belangrijke factor in welke klas de leerling geplaatst wordt.
We bieden onderwijs aan vanuit de ontwikkeling van de leerling en er wordt didactisch aanbod gegeven waarbij voorbereiding op de praktijk een belangrijk onderdeel is. Al het onderwijs is gericht op uitstroom.
Contact tussen ouders/verzorgers en school
Iedere leerling krijgt een mentor. Dit is voor de leerling en voor de ouders/verzorgers de eerste contactpersoon. De mentor houdt de ontwikkeling bij en bespreekt dit met ouders/verzorgers. Er is drie keer per jaar een oudergesprek naar aanleiding van het OPP (ontwikkelingsperspectief). Dit plan wordt ondertekend door ouders/verzorgers, de leerling, de mentor en de voorzitter van de Commissie van Begeleiding.